top of page
Verpleegkundige huis Onderzoeken Patiënt

Mijnzorg24uur

Een thuiszorgorganisatie die 24 uur per dag zorg op maat levert.

Reuma

Reuma en Thuiszorg

Wat is nou precies reuma? Reuma is een term voor verschillende ziekten die ons bewegingsapparaat beïnvloeden en verstoren, zoals  gewrichten , spieren , pezen en zachte weefsels. Wist je dat je inwendige organen zelfs ziek kunnen worden? Het grootste probleem is als reuma de gewrichtdragende gewrichten aantast , dat wil zeggen de heupen of knieën. Samen kennen we meer dan 100 verschillende soorten reuma .
De meest voorkomende vormen van reuma zijn .
Osteoporose:  dit is een verlies van botmassa - het skelet verliest stabiliteit en verhoogt dus het risico op botbreuk.
Fibromyalgie:  een bijzondere vorm van reuma. Het wordt veroorzaakt door verharding van de spieren en manifesteert zich door aanhoudende
pijn in de spieren en pezen. Daartoe neemt de gevoeligheid voor druk in de gegeven gebieden toe.

hand op stok.png

Reumatische artritis:  pijn in de gewrichten van de vingers en hele handen. De gewrichten zijn stijf en tijdens de ziekte kunnen gewrichtsvervormingen optreden.


-Artrose:  aandoeningen van gewrichtskraakbeen veroorzaakt door slechte of overmatige belasting.


-Ziekte van Bechterew:  Chronische ontsteking van de gewrichten (vooral de wervelkolom). Het belangrijkste symptoom is diepgewortelde chronische inflammatoire rugpijn.


-Jicht:  Metabole ziekte, die wordt veroorzaakt door hoge concentraties urinezuur in het lichaam en
ontsteking van de gewrichten veroorzaakt. Het wordt veroorzaakt door onjuiste voeding of overerving.

 

Hoe weet je dat je osteoporose hebt?

Gewoon door op te merken dat je botten zelfs met minimale druk breken. Meestal in de gebieden van de femurhals, wervelkolom of pols. U kunt ook een ronde rug opmerken, wat ook een van de "resultaten" is van osteoporose.
Osteoporose en reumatoïde artritis treffen jongere en jongere mensen
Deze ziekten treffen tegenwoordig steeds meer mensen rond de dertig jaar. Botverdunning, daaropvolgende botfragiliteit, gewrichtspijn, verminderde mobiliteit van patiënten en lagere kwaliteit van leven.

Osteoporose en reumatoïde artritis zijn relatief 'sluipende' diagnoses, zwijgen en kunnen de nieuwe eigenaar onvoorbereid verrassen. Wie zou verwachten dat het bewegingsapparaat hem in de dertig zou vertellen? Ze zijn relatief vervelend en het is beter om ze te voorkomen dan de gevolgen ervan op te vangen.

Hoe word je op 30-jarige leeftijd reumatisch?

Als je iets wilt bereiken, moet je een plan hebben, zelfs als je reuma wilt hebben. De meeste mensen zijn tegenwoordig van plan beschaafd te leven, wat wordt geassocieerd met beschavingsziekten. Reumatoïde Artritis en Osteoporose behoren ook tot de 'vooruitgang van de nieuwste technologie'. 
Het zal je zeker niet verbazen te zeggen dat de belangrijkste oorzaak een zittende levensstijl is. Zittend werk, vrije tijd voor de televisie of met de telefoon in de hand, en alleen een plotselinge intense sportactiviteit, wat precies het tegenovergestelde effect heeft. Als je na een week een hele dag op de fiets stapt, geloof me, het heeft geen zin. Des te erger als je op zoek bent naar prestaties waar je simpelweg geen kilometers voor hebt. Luister naar je lichaam en dit geldt voor elk gebied van het leven. Wees gevoelig voor jezelf en laad het licht, maar elke dag. Slechts een half uur. Het lichaam heeft regelmaat en matigheid nodig.  In de voeding en onderweg.
Andere oorzaken zijn: al bekend  roken , overmatig alcoholgebruik, eenzijdig dieet zonder de noodzakelijke dosis voedingsstoffen - zonder  vitamines en mineralen . Overbelasting van spieren en gewrichten is ook een langdurig gevolg van lichamelijk werk of een eenmalige overbelasting van ongepaste sportactiviteiten.

Reuma kan leiden tot individualiteit.

Acute overbelasting vs. langdurige belasting

Acute pijn of letsel treedt op wanneer het gebied één keer plotseling overbelast raakt. De chronische versie van de ziekte is door eenzijdige belasting van één onderdeel. Dit heeft niet alleen invloed op de spieren , maar ook op de rest van het lichaam. Met zo'n beweging worden sommige spieren korter (degene die je traint) en andere verzwakken. Het gewricht wijkt af van zijn natuurlijke beweging, totdat het uiteindelijk forceert of degenereert,  
Als je het weer in je botten voelt kan het zelfs betekenen dat je tijdelijk invalide raakt.
Hoe ouder een persoon is, hoe gevoeliger hij is voor veranderingen in het weer, zelfs voor veranderingen die net naderen. Het weer is letterlijk voelbaar in de botten en in dit geval in de gewrichten. De waarheid is dat sommige mensen bij warm weer minder problemen hebben. Misschien omdat hun gewrichten meer oververhit zijn, maar ook omdat hun hele immuunsysteem, lichaam en mentale balans ineens beter werken in de zon.
De reden kan ook een hogere dosis gezonde natuurlijke lichaamsbeweging zijn. In de zomer zwem je meer, fiets je. Integendeel, tijdens de zomervakantie genieten we vaak van niet erg gezond eten of drinken, wat ook de gezondheid van de gewrichten niet ten goede komt. 
Vochtig weer en plotselinge drukveranderingen kunnen reuma klachten veroorzaken. Wij van mijn  zorg 24 uur staan voor u klaar om u te helpen met verzorging en thuiszorg.
Mijnzorg24uur willen u erop attent maken dat u met een indicatie van reuma een vrij besteedbaar bedrag kunt aanvragen bij de gemeente .Per gemeente verschilt het bedrag in hoogte. Dit bedrag moet u besteden aan uw zorg.
Onze thuiszorg service is constant in ontwikkeling om reuma draaglijker te maken.

lees hier meer over op onze pagina zorgprojecten.

In Nederland zijn meer dan 2 miljoen mensen die aan een vorm van reuma lijden . Volgens een tellings onderzoek in 2016 in de Europese Unie zijn er meer dan 100 miljoen mensen van alle leeftijdscategorieen met artritis  en dat artritis de belangrijkste oorzaak is van invaliditeit


5 jaar na de menopauze verliezen vrouwen tot 1/5 van hun botmassa
Osteoporose kan iedereen treffen, vooral degenen die niet voorzichtig zijn.  De ziekte treft vooral vrouwen. Vooral vrouwen in de vijftig. Veranderingen in het metabolisme als gevolg van hormonale veranderingen in de menopauze en lagere oestrogeenspiegels resulteren ook in veranderingen in het metabolisme direct in de botten. De botmassa wordt slecht gevoed en gaat daardoor afnemen , wat de kwaliteit van de botten aantast. Dit proces kan natuurlijk wel of niet plaatsvinden bij post-menopauzale vrouwen. Het is een erfelijke factor die alleen kan worden aangepast door levensmanagement.

Osteoporose is niet beperkt tot vrouwen

Iedereen kan deze ziekte krijgen. We herhalen dat het risico op osteoporose wordt verhoogd door  roken , overmatig alcoholretentie, gebrek aan lichaamsbeweging, een dieet met weinig  vitamines , het gebruik van bepaalde medicijnen en chronische ziekten.

Menu

Geschikte sporten voor osteoporose, reuma en jicht

Voordat u deze diagnoses op uw medische kaart schrijft, moet u proberen te  zwemmen, fietsen, yoga doen, aerobics of joggen.  Elke vorm van beweging die voor u prettig is ,en uw bewegingsapparaat niet overbelasten kunnen nuttig zijn.

Een versterkte spierspanning houdt de gewrichten beter in evenwicht en verlichten de belasting op het bot. Een getraind en behendig persoon zal minder snel vallen tijdens normale of  veeleisender activiteiten, en als hij valt, wordt hij beschermd door een hoogwaardige spieromhulling. Richt je bij het sporten op intensiteit en op regelmaat.  

Behandeling en Preventie

Het is beter om deze ziekten helemaal te vermijden dan om met hun onaangename symptomen om te gaan. Dus hoe ga je ermee om als je lijd aan bot- en gewrichtsproblemen? Blijf bij een gezonde levensstijl in plaats van alcohol en sigaretten. Eet gevarieerde voeding ,  voedingssupplementen  en sport. En het belangrijkste is doe alles echt met mate.

Neem contact met ons op
085 400 1160
Jan Ligthartstraat 1,
1817MR Alkmaar

Bedankt voor de inzending!

bottom of page